top of page
Goudsmederij Verbeelt Eeklo met collectie zilveren juwelen

Hoe vergroot of verkleint een goudsmid uw ring?

Bijgewerkt op: 19 jun. 2023

Uw favoriete juweel probleemloos blijven dragen

Is uw mooie ring te groot of te klein geworden en kan u hem niet meer dragen? Dat is jammer maar misschien hoeft u hem niet in de kast te laten liggen. Want een ervaren goudsmid kan ervoor zorgen dat u uw favoriete juweel probleemloos kan blijven dragen. Daarvoor heeft hij een aantal technieken ter beschikking die we u in deze blog graag uitleggen.

Uw ring aanpassen door een stukje te verwijderen of toe te voegen


De eerste techniek bestaat erin dat de goudsmid uw ring met een zaagje opent. Om er een stukje tussenuit te halen als uw ring te groot is, of om er een nieuw stukje tussen te zetten als hij te klein is. Hij drukt beide helften tegen elkaar of tegen het toegevoegde stukje en sluit uw ring door elke zaagsnede te solderen. Dan volgt de afwerking. Hij vijlt de ring om een perfecte vorm te bekomen. Erna wordt de ring opgeschuurd en ten slotte gepolijst met behulp van een polijstmachine om uw juweel weer de gewenste glans of matheid te geven.


Uw ring aanpassen door hem in te drukken of uit te rekken


Bij de tweede techniek blijft uw ring intact. Door hem met een brander te verwarmen wordt het materiaal zachter en manipuleerbaar. De ring wordt vervolgens in een hefapparaat geplaatst om beetje bij beetje uit te rekken of in te drukken tot de gewenste maat.

Ook hier wordt de ring geschuurd en gepolijst zodat deze opnieuw de gewenste glans of matheid te geven.

Elke ring moet apart bekeken worden want niet alle ringen kunnen aangepast worden


Enkele voorbeelden:

Massief of hol goud


Een massief gouden ring kan aangepast worden, een holle gouden ring niet.


Ringen met steentjes

Stenen maken de aanpassing van een ring delicater. De steen mag niet beschadigd worden of los komen te zitten door de verschillende manipulaties.


Uitrekken of indrukken is dan ook uitgesloten omdat de steen teveel druk moet verdragen, enkel een stukje uitzagen of toevoegen is mogelijk. Het zaagpunt moet zo ver mogelijk van de steen liggen. Doorgaans is een ring met een solitair makkelijker aan te passen dan een ring met meerdere steentjes. Bovendien is niet elke steen even hard en dus bestand tegen de hitte van het solderen.


Titanium en staal

Een ring uit titanium of staal is jammer genoeg niet aan te passen. Beide materialen zijn daarvoor te hard.


Vertrouw op de expertise van uw goudsmid

U begrijpt dat beide technieken de nodige skills en finesse vragen. Goudsmederij Verbeelt is best geplaatst om te oordelen welke werkwijze de beste is voor de aanpassing van uw ring en of dat überhaupt mogelijk is.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page