top of page
Goudsmederij Verbeelt Eeklo met collectie zilveren juwelen

Natuurlijke diamanten vs. Synthetische diamanten

Wat is het verschil?

Bent u op zoek naar een unieke diamanten ring voor uw partner? Wenst u uw echtgenote te verrassen met een prachtige diamanten halsketting voor jullie komende huwelijksjubileum? Of bent u van plan om een geliefde een paar diamanten oorbellen cadeau te doen? Waar u ook naar op zoek bent en wat de gelegenheid ook is, bij Goudsmederij Verbeelt in Eeklo vindt u de meest schitterende diamanten sieraden.

Diamant is een van de allermooiste en meest kostbare edelstenen die er te vinden zijn. Er bestaan echter heel wat verschillende soorten diamanten. Zo worden er naast zeldzame natuurlijke diamanten ook synthetische diamanten verkocht. In dit artikel zullen we u kort uitleggen wat het verschil is tussen een natuurlijke diamant en een synthetische diamant.


Wat zijn natuurlijke diamanten?


Natuurlijke diamanten zijn, zoals de naam al aangeeft, diamanten die op natuurlijke wijze worden gevormd. Deze diamanten werden miljoenen jaren geleden diep in de aarde gevormd door een combinatie van extreme druk, temperaturen en omstandigheden. Via vulkanisme zijn deze kristallen honderden miljoenen jaren geleden richting de aardmantel gebracht. Als gevolg van dit indrukwekkende proces zijn natuurlijke diamanten, die met name in Rusland, Australië en (Zuid-)Afrika gevonden worden, zeer zeldzaam.

Het grote probleem van natuurlijke diamanten is dat deze in veel regio’s door arbeiders in mensonterende omstandigheden worden ontgonnen, inclusief door kinderen. Dit noemt men ook wel bloeddiamanten of conflictdiamanten. Om deze handel stil te leggen, werd in 2003 een internationaal samenwerkingsverband gecreëerd, genaamd het Kimberley-Proces, tussen landen, NGO’s, en de diamantindustrie zelf. Bij Goudsmederij Verbeelt vindt u vanzelfsprekend enkel natuurlijke diamanten met een Kimberley-Proces-certificaat.


En synthetische diamanten?


In tegenstelling tot natuurlijke diamanten zijn synthetische diamanten niet het resultaat van een miljoenen jaren durend natuurlijk proces, maar van een kunstmatig productieproces dat twee tot drie weken duurt. Daarom worden deze diamanten ook wel laboratoriumdiamanten genoemd. Synthetische diamanten zijn echter even echt als natuurlijke diamanten en vaak zelfs nog een tikkeltje zuiverder, omdat natuurlijk diamanten vaak microscopisch kleine onzuiverheden bevatten als gevolg van de geologische evolutie van de aarde.Wenst u meer informatie over onze diamanten of zou u graag eens van nabij kennis maken met ons? Kom dan gerust eens langs in de winkel of neem rechtstreeks contact met ons op!

33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page